Skocz do zawartości
Zbrojnikowate.pl

  • Maciej Koczko

    Zbrojniki podzielę na takie, które rozmnażają się łatwo, ciężko i wcale.

    Do tych dość łatwych zaliczę w zasadzie wszystkie Ancistrusy (z małymi wyjątkami - jak chociażby L-034), ale też Sturisomy i Farlowelle. Tym rybom wiele nie potrzeba - solidne karmienie, świeża woda i odpowiednio dobrana grota - na końcu artykułu będzie link do posta, w którym opisujemy jak dobrać grotę i jak karmić naszych podopiecznych.

     

    Zbrojniki ciężkie lub może cięższe do rozmnożenia i obecne w akwariach to Hypancistrusy, a więc typowe eLki, jak 340, 333, 260, 262, 046,173, 174, 066, 400, 401oraz Pecktoltie, jak np. 134, 305.

    Oczywiście jeśli mamy szczęście i posiadamy dorosłe pary tych ryb lub większe stado, jeśli karmione są one dobrym, wysokoproteinowym pokarmem, mają czystą wodę (nie tylko optycznie, ale przede wszystkim czystą pod względem związków azotu), odpowiednią temperaturę i groty, to często same idą w tango - ale nie zawsze i wtedy co? Wtedy często piszecie do mnie co zrobić. No to już mówię, co można zrobić, ale uprzedzam - to nie silnik benzynowy, że jak coś się zmieni w ustawieniach albo da nowe świece to bedzie jak nowy - to żywe stworzenia, które są nieprzewidywalne. 

    Po pierwsze ryby te dojrzewają dość późno - np. L-046 dopiero między 2 a 3 rokiem życia, więc może Wasze rybki są po prostu jeszcze zbyt młode na tarło. Po drugie jak już mamy dorosłe ryby i są to dzikie osobniki, to najczęściej czują do siebie miętę wtedy, kiedy u nich jest pora rozrodu, czyli np. właśnie teraz i ciężko je zmusić do tarła np. w sierpniu. Jeśli natomiast to pokolenie F1, F2 itd. to robi się łatwiej.

    Jak je stymulować? Trzeba je troszkę oszukać, że właśnie zaczyna się pora deszczowa i czas rozrodów. W tym celu opuszczamy poziom wody w zbiorniku nawet o połowę, opuszczamy temperaturę do 27-28 stopni, przykręcamy filtry, żeby prąd wody był mniejszy i mniej karmimy ryby oraz rzadziej podmieniamy wodę - i tak robimy np. przez miesiąc. Następnie przez okres 2-3 tygodni podnosimy poziom wody, temperaturę do 31-32 stopni, robimy częste podmianki i obficie karmimy, filtry rozkręcamy na maksa, a nawet wkładamy dodatkowy filtr, wymuszający prąd wody, dokładamy dodatkowe napowietrzanie i obserwujemy, czy nam się samiczki nie robią grube, a samce nie walczą ze sobą. Można w tym czasie do wody dodać garbników, np. gotując szyszki olchy albo liście ketapangu i dodając troszkę takiego wywaru, te szyszki oraz liście do zbiornika przy podmiance. Warto też wrzucić troszkę soli w ilosci np. 0,3 grama na litr wody. I trzymać kciuki :) 

    Może któryś z kolegów ma jeszcze jakieś pomysły i sprawdzone myki - proszę się wówczas nie krępować.

    Stymulująco potrafi też zadziałać wpuszczenie kolejnego samca do zbiornika - rywalizacja o bycie pozycją alfa w stadzie działa pobudzająco zarówno na samce, jak i na samiczki.

     

    Jest też grupa zbrojników, które w akwariach się nie romnażają - to Plecostosmusy, Gibbicepsy, Adonisy i wiele innych dużych zbrojników, które często nie podchodzą do tarła ze względu na wielkości akwariów.

     

    Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić większość niewiadomych - trzymam kciuki za Wasze sukcesy hodowlane.

     

    A tu link do postu, w którym piszemy jak dobrać groty dla zbrojników, bo wiele gatunków bez takiej groty nie rozmnoży się:

     

    • Lubię 7


    Opinie użytkowników

    Rekomendowane komentarze

    Sylwester Bogusiak

    Napisano

    Wydaje mi się, że opuściłeś ważny aspekt podmiany wody na świeżą. We wpisie uwzględnij jaką temperaturę wody zalecasz do podmiany, o ile stopni C może spaść temperatura. Jakie są krytyczne wartości dla danych podgrup Zbrojnikowatych. Podmianę można czasem robić na wodę prosto z kranu, a zimą jej temperatura znacznie spada. W każdym razie ja robię podmiany gdzie temperatura potrafi spaść w tym czasie o 8-10 st. C. Ryby wtedy przebywają przy dnie, tak jak instynkownie w naturze, szukają cieplejszych prądów w głąbszych partiach wody.

    Podziel się komentarzem


    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach


    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.